Opleiding

Over ons

Opleiding "reanimeren en defribilleren voor sportclubs"

Rode Kruis-Vlaanderen organiseert met steun van de Vlaamse overheid het project “Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs”.

Sporten is gezond. Intensief sporten vergt echter veel van je lichaam, met af en toe letsels tot gevolg. Soms gaat het grondig mis. Jaarlijks krijgen tientallen mensen een hartstilstand tijdens of net na het sporten.

Als dat gebeurt, is het belangrijk om er snel bij te zijn. Met elke minuut die verstrijkt voordat er gestart wordt met de reanimatie, daalt de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk. Voor een sportclub is het letterlijk van levensbelang dat ploegmaten, trainers en scheidsrechters weten hoe ze moeten reanimeren. Wachten op professionele hulp duurt in zo’n omstandigheden immers te lang.

Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs

Daarom lanceren Rode Kruis-Vlaanderen en minister van Sport Philippe Muyters het project “Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs”. Rode Kruis-Vlaanderen biedt 225 sportclubs in Vlaanderen een 3-uur durende opleiding reanimeren en defibrilleren aan. Door de steun van de Vlaamse overheid blijft de inschrijvingsprijs voor de club beperkt tot 75 euro voor de hele opleiding. Voor dit bedrag kunnen telkens 15 clubleden opgeleid worden om snel en efficiënt op te treden wanneer het nodig is. Sportclubs die deelnemen aan de opleiding, krijgen een label “Deze sportclub leerde reanimeren en defibrilleren met Rode Kruis-Vlaanderen”.

Voorrang aan gezonde en veilige clubs

Dit project, dat aansluit bij het Actieplan Gezond Sporten van de Vlaamse overheid, wil sportclubs die al werken rond gezond sporten aanmoedigen om te blijven investeren in opleiding en materiaal voor een veilige sportomgeving.

Daarom wordt er een selectie gemaakt aan de hand van een vragenlijst die peilt naar de verschillende aspecten van een veilige sportcontext binnen de club. Nadat je deze lijst hebt ingevuld, kom je te weten of je sportclub in aanmerking komt voor de opleiding “Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs”. Is dat niet het geval, dan kan je uiteraard terecht bij Rode Kruis-Vlaanderen voor eerstehulp-opleidingen buiten het kader van dit project. Hoe sneller de sportclub inschrijft, hoe meer kans ze maakt om geselecteerd te worden.

Meer weten of inschrijven? Surf naar http://www.rodekruis.be/NL/Activiteiten/Opleidingen/readefisport/.

« Terug